西蘭花一向可以防癌抗衰老,仲係減肥瘦身嘅好幫手~不過食西蘭花真係要好小心,因為好多蟲蟲都匿喺入面🐛今日就教大家點樣徹底洗乾淨西蘭花啦🥦 =

1)用大量清水(過濾水更佳!)去沖洗西蘭花,洗走表面灰塵和農藥。之後順根莖,將西蘭花切成細塊。 
2)用個大碗裝住西蘭花,用清水/過濾水浸住,再落啲麵粉同鹽(各一茶匙,視乎份量),帶走西蘭花嘅污垢同殺菌,同時引啲蟲蟲出嚟~
3)攪拌下再浸15-20分鐘,倒走啲污糟水,再用清水/過濾水洗一次就大功告成👍🏻 最好用過濾水洗菜,因為菜會吸收水中氯氣,如果用過濾水洗菜咁就可以食得健康啲啦!
4) 要洗走農藥,其實仲有一個更快捷又可確嘅方法,就係用活氧機去除農藥,坊間都有好多聲稱自己可以除農藥嘅有機食物洗潔精,但其實全部都無測試過,但B&H呢部智能殺菌機就唔同,蔬果只需浸泡15分鐘就可以去除94%以上嘅農藥同殺死大腸桿菌99.9%,要信就要信科學實証!

什麼是臭氧(又名活氧)
臭氧是地球上存在的天然物質,因大氣臭氧層的存在而廣為人知。臭氧本身是一種強氧化劑和高效殺菌劑,具有強烈氣味。臭氧英文即是Ozone,分子式O3,分子量 48 ,是氧氣(O2)的同素異形體,由三個氧原子組成,又稱富氧、三子氧、超氧。

其採用大自然空氣為原料以電子方式高頻高壓放電產生高濃度臭氧比氧分子多了一活潑的氧原子臭氧,化學性質特別活潑,是一種強氧化劑,在一定濃度下可迅速殺滅空氣中的細菌。

臭氧的功用
臭氧具有強氧化性,有四大功用:氧化、滅菌、脫色、除味。

臭氧的應用主要是滅菌消毒。這主要是因為臭氧有極強的氧化能力,臭氧在一定濃度下能與細菌、病毒、病原體等微生物產生生化反應。臭氧具有很高的能量,在常溫、常壓下很快自行分解為氧(O2)和單個氧原子(O),單個氧原子具有很強的活性,對細菌、病毒、病原體等微生物具有較強的氧化作用。

智能活氧殺菌機原理
臭氧殺菌機理以氧化作用破壞微生物膜的結構實現殺菌作用。

臭氧首先作用於細胞膜,使膜構成成份受損傷而導致新陳代謝障礙,臭氧繼續滲透穿透膜而破壞膜內脂蛋白和脂多糖,改變細胞的通透性,導致細胞溶解、死亡。而臭氧滅活病毒則認為氧化作用直接破壞其核糖核酸RNA或脫氧核糖核酸DNA物質而完成的。